O mnie

Nazywam się Magdalena Tarantowicz.
Prywatnie miłośniczka zwierząt, entuzjastka rodzicielstwa bliskości, ale przede wszystkim mama. To właśnie ze swoim 15-miesięcznym synkiem codziennie odkrywam nowe smaki.
Zawodowo jestem dietetykiem. Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, studia podyplomowe Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku Jakość żywności oraz systemy jej gwarantowania. Należę do Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
Moja praca, to połączenie pasji, wiedzy i praktyki. Od 2012 roku pracuję z pacjentami dorosłymi i dziećmi, prowadzę również warsztaty i szkolenia z zakresu zdrowego stylu życia.
Swoją wiedzę cały czas poszerzam i aktualizuję na licznych konferencjach i szkoleniach. Ukończyłam m.in. kursy:
- Zdrowy start w przyszłość – żywienie dzieci i szczepienia,
- Opieka nad kobietą w ciąży, matką karmiącą i dzieckiem,
- Zaburzenia karmienia u dzieci – zespołowe postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne,
- Różne oblicza alergii,
- Gastroenterologia dziecięca, żywienie i profilaktyka zdrowotna,
- Wybiórczość pokarmowa w ujęciu sensoryczno-motorycznym,
- Praca z rodzicami niejadków - intensywny kurs dla specjalistów z Jo Cormack,
- Dietoterapia w autyzmie i ADHD - studium przypadku,
- SOIT - School Of Insulinresistance Therapy /Specjalista przyjazny insulinoopornym.
Rokrocznie uczestniczę w Podyplomowej Szkole Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego.
W swojej pracy kieruję się aktualnymi wytycznymi i rekomendacjami ekspertów do spraw żywienia.
Jako dietetyka szczególnie interesuje mnie żywienie dzieci i młodzieży. Promuję karmienie piersią i baby-led weaning (BLW), jako najlepszą drogę do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Jednak nie narzucam rodzicom swojego zdania i wspieram ich niezależnie od tego jaki sposób karmienia swoich dzieci wybierają.
Pracując z dziećmi wykorzystuję rożne metody aktywizujące, aby zaangażować je w zmianę nawyków żywieniowych i zachęcić do czynnego udziału we wdrażaniu zaleceń dietetycznych.
Opracowując jadłospisy dokładam wszelkich starań, aby była to kuchnia prosta, wykorzystująca lokalne, łatwo dostępne produkty, a przygotowanie posiłków i jedzenie było przyjemnością.
Razem z pacjentami dążę, aby zmiana zachowań żywieniowych i nowe podejście do sposobu żywienia stało się trwałym nawykiem. Uczę całe rodziny jak jeść smacznie i zdrowo.
Nie prowadzę sprzedaży suplementów diety, odżywek i gotowych mieszanek do przygotowywania posiłków. Nie zalecam stosowania restrykcyjnych diet redukcyjnych i diet alternatywnych.
Moim celem jest, aby zdrowe jedzenie było przyjemnością dla całej rodziny.